Održani Dani Jelačića NA ALEJI 2020.

NOVOSTI

U organizaciji Turističke zajednice grada Zaprešića proteklog vikedna, 10. i 11. listopada 2020. u perivoju Novih dvora održana je manifestacija “Dani Jelačića – NA ALEJI”. Tradicionalna manifestacija i ove je godine, unatoč okolnostima, oživjela banove Nove dvore i vratila nas u 19. stoljeće.

Ban Josip Jelačić i njegova supruga Sofija, u pratnji dvorskih dama i gospode, sve su posjetitelje na trenutak ponovno vratili u čarobni svijet krinolina i grofovskih odora, mačevanja i balova. Najmlađi posjetitelji kroz igru i kreativne radionice upoznali su se s likom i djelom bana Josipa Jelačića, a priču o Novim dvorima i banu posjetitelji su mogli čuti i tijekom vođenih tura te kroz druženje s banovom nećakinjom Ankom Jelačić. I ove godine svi posjetitelji imali su priliku provesti se banovim imanjem u kočiji, ali i doživjeti banski život osjetilom okusa. Na gastro showu „Banova kuhača“ zaprešićki restorani pripremali su specijalitete iz Novodvorske kuharice. Posebna je to kuharica u kojoj su sakupljeni recepti Hanike Skurjeni, kuharice obitelji Jelačić. Specijalitete su okupljenima predstavili chefovi zaprešićkih restorana, a World Master Chef Branka Ognjenović ocjenjivao je prezentaciju i okuse te pripremao jela s bukovačama. Za glazbeni dio programa pobrinu se Matija Cvek koji je subotnju večer zatvorio svojim autorskim pjesmama “Visine”, “Praviš me ludim”, “Drama”, ali i obradama Dine Dvornika, Stevea Wondera i Brune Marsa.

Da su Novi dvori u srcu svih Zapreščana naglasio je i gradonačelnik Željko Turk. “Zahvaljujem našoj Turističkoj zajednici, koja je unatoč ovoj situaciji uspjela pronaći način da uz posebne mjere opreza, ipak sa svojim sugrađanima proslavimo Dane grada, i to baš na prostoru gdje je nekada živio najpoznatiji stanovnik Zaprešića, hrvatski ban Josip Jelačić.”