Uskoro brži internet za zaprešićko područje

NOVOSTI

Hrvatski telekom će na temelju 13 ugovora u deset hrvatskih županija s partnerima izgraditi širokopojasne mreže nove generacije NGN i to najkasnije do kraja 2023. godine, izvijestili su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Tako će razvojem infrastrukture širokopojasnog pristupa na području grada Zaprešića i okolnih općina naš kraj dobiti pristup brzom internetu od 100 Mbit/s. Ta širokopojasna infrastruktura zapravo znači postavljanje optičkih kabela koji će omogućiti pristup brzom internetu u takozvanim bijelim zonama do 2023. godina. Bijele zone su ona područja u kojima je brzina pristupa internetu ispod 30 Mbit/s, a nakon izgradnje NGA mreže brzina tog pristupa će se znatno povećati, na 100 Mbit/s. Vrijednost investicije za zaprešićki kraj je 64 milijuna kuna koja se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. To pak znači da grad Zaprešić za ovaj kapitalni projekt neće izdvojiti niti kune iz svog proračuna.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk istaknuo je značaj ovoga projekta za cijeli zaprešićki kraj. “Zaprešićki projekat jedan je od 13 takvih projekata u Hrvatskoj kojim će se poboljšati kvaliteta interneta. Budući da brzina interneta direktno utječe i na cjelokupno gospodarstvo ovim će projektom grad Zaprešić, ali i sve okolne općine postati privlačnije potencijalnim investitorima. Razvojem same optičke infrastrukture stvaraju se preduvjeti za takozvana pametna rješenja pa je u skladu s tim Grad Zaprešić pri kraju s izradom strategije pametnog grada. Cilj strategije je da se u narednih pet godina digitalizira Gradska uprava, ali i svi oni koji su integrirani u obrazovanje, promet, kulturu, turizmu i gospodarstvo u Grad Zaprešiću. Upravo je razvoj širokopojasne mreže nove generacije preduvjet ostvarenja tog velikog cilja”, rekao je gradonačelnik Turk.

Inače, tih 13 ugovora, među kojima je i onaj zaprešićki, članovima Uprave HT-a Nataši Rapaić i Borisu Drilu uručila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, a riječ je o ugovorima za dodjelu sredstava u okviru poziva “Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima”, ukupne vrijednosti 820,5 milijuna kuna, od čega je bespovratnih 323,2 milijuna kuna. Realizacijom tih 13 projekata, koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, omogućit će se izgradnja NGA mreže te brzi i ultrabrzi širokopojasni pristup mrežnoj infrastrukturi za dodatnih gotovo 150 tisuća stanova te poslovnih i javnih korisnika iz udaljenih, rjeđe naseljenih i slabije razvijenih područja Republike Hrvatske.